top of page
Caută

Primii pași în marketing afiliat pentru un magazin online

Actualizată în: 13 oct. 2021


un articol dupa 2Performant Blog, de Elena Petrov / Mai 13, 2020, cu adordul 2Performant

FA PRIMUL PAS SI APLICA ACUM SI TU CU MAGAZINUL TAU

sau


La invitația lui Victor Dulu, antreprenor în ecommerce și afiliat cu experiență, proprietarul grupului de Facebook Ecommerce Romania 247, Dorin Boerescu, CEO 2Performant, a susținut webinarul Primii pași în marketing afiliat pentru un magazin online.

Lăsăm mai jos înregistrarea completă + slide-urile prezentării, rezumatul în format text dar și mici fragmente video acolo unde am considerat că vor completa mai bine textul.

Ce vei afla:

  1. Ce este marketingul afiliat – Definiție, actori, context

  2. Setarea inițială a unui program de afiliere

  3. Utilizarea Platformei 2Performant

  4. Recrutarea și motivarea afiliaților

  5. Întrebări și răspunsuri

Vrei sa te alaturi programului 2Performant:




Ca platformă de afiliere, suntem obișnuiți să discutăm în cifre și spunem mereu ”ne plac cifrele” 🙂 Până la urmă, cum să nu-ți placă să vorbești despre:

  • 4,821,545 - Numărul vânzărilor obţinute de magazine prin 2Performant

  • €195,964,078 - Încasaţi de magazine cu ajutorul platformei noastre

  • 391,151,970 - Click-uri trimise către advertiserii noștri

Însă ideea principală pe care a vrut Dorin să o transmită este că marketingul afiliat e despre oameni, nu despre cifre. Iar magazinele online care înțeleg asta au făcut deja primul pas pentru un program de afiliere de succes.



Publicitate plătită la cost pe vânzare

Asta este marketingul afiliat, pe scurt. Adică, modalitatea de colaborare dintre un magazin online și cei care pot trimite trafic targetat către magazin (vizitatori interesați de produsele vândute), primind în schimb un comision pentru vânzările generate.

Pentru magazinele online, marketingul afiliat este cel mai eficient mod de a cumpăra reclamă, iar pentru afiliați este cel mai simplu mod de a câștiga bani din marketing.

Tehnic și foarte pe scurt, așa funcționează:



(acesta este o lecție gratuită din cursul Udemy ”Cum să câștigi bani ca afiliat 2Performant”)

Afiliatul promovează magazinul online colaborator printr-un link obținut cu ajutorul platformei de afiliere > potențialul client dă click pe reclama afiliatului și este direcționat către magazinul online > înainte de direcționare, platforma îi plasează potențialului client un cookie în browser > acel cookie va ajuta rețeaua de afiliere să raporteze ce afiliat a generat fiecare vânzare. Magazinul online plătește afiliații pe baza vânzărilor generate.


Plaforma de afiliere este cea care face aceste lucruri posibile, atât din punct de vedere tehnic, cât și prin ecosistemul de utilizatori creat.


Vrei sa te alaturi programului 2Performant:



Cine sunt afiliații?

Altfel spus, cine îți poate promova magazinul prin 2Performant?

Cum ai văzut în clipul de mai sus, există mai multe tipuri de afiliați/proiecte de afiliere:

  • Site-uri de conținut – generalist sau comercial, nișat sau nu (publishing, blogging, proiecte dedicate) – exemple myblog.ro, fashion8.ro, bookuria.info. Chiar și vloguri – de exemplu acest video al Andreei Balaban în care toate link-urile din descriere către produsele testate sunt link-uri de afiliere.

  • Specialiști PayPerClick (Google & Facebook ads)

  • Publisheri (ziare, televiziuni, publicații online etc.). Avem în comunitatea noastră publisheri mari, cum ar fi Kudika sau Știrile ProTV.

  • Proiecte de cashback – găsești în platformă cele mai mari proiecte de cashback din România: Bonusway, ING Bazar, Beez.

  • Agregatoare de produse pe o anumită industrie – exemplu lovestyle.ro.

  • Comparatoare de prețuri, precum price.ro.

  • Comunități de shopping pe Facebook.

În platforma noastră există un top al afiliaților (pe nișe) numit Affiliate Ranking și orice magazin online cu un program de afiliere activ în 2Performant poate vedea în orice moment acest clasament. Este cel mai puternic tool de selecție in real time pe baza performanțelor, din industrie.

Pentru cine este potrivită afilierea?

Am zis la începutul articolului că marketingul afiliat este cel mai eficient mod de a cumpăra reclamă online. Însă nu este, nu poate fi și nici nu ar trebui să fie singurul canal de promovare.

Marketingul afiliat vine în completarea celorlalte canale, pentru că decizia de cumpărare, respectiv conversia, este ultimul pas în funnel-ul de achiziție de clienți. Iar afiliații practic asta pot face, să te ajute la captarea și calificarea cererii existente către magazinul tău, după cum se vede în schema de mai jos.




Dat fiind că riscul promovării este preluat de către afiliați (ei sunt cei care trimit trafic și câștigă bani doar dacă generează vânzări) magazinele care au succes aici sunt cele care au deja validat modelul de business și au depășit deja un nivel minim de 2-300 de vânzări pe lună, moment în care afiliații îi pot ajuta să își accelereze creșterea.

Există aproape 600 de branduri în platforma de afiliere 2Performant, atât nume mari precum Vivre.ro, Elefant.ro, Answear.ro, Decathlon.ro, EvoMag.ro, Noriel.ro, Orange.ro, dar și magazine mai puțin cunoscute care însă performează foarte bine. Câteva exemple: Kitunghii.ro, Nichiduta.ro, DyFashion.ro, Esteto.ro.


Vrei sa te alaturi programului 2Performant:

APLICA


Cum să ai un program de afiliere de succes

Setările Orice program de afiliere de succes începe cu setările corecte – comisionul oferit afiliaților, descrierea programului, termenii și condițiile și canalele de promovare acceptate. De reținut! Mai important decât comisionul oferit afiliaților sunt: rata de conversie a magazinului, AOV (average order value, adică valoarea coșului mediu), timpul de răspuns, timpul de plată pe care îl oferi afiliaților. 1. Comisionul se seteaza fie:

  • ca procent din vânzare (fără TVA, reduceri/vouchere și transport) SAU

  • ca preț fix pe lead/conversie bine definite – de exemplu completarea unui formular sau abonarea la newsletter

Ia ca reper media categoriei, informație pe care o găsești în platformă analizând magazinele din aceeași categorie cu a ta. PRO TIPS

  • Un alt reper foarte bun pentru setarea comisionului este costul/vânzare sau conversie prin alte canale. O bună practică este ca procentul oferit afiliaților să fie cam la 50% din costul pe care îl ai pe Google Search.

  • Dacă nu știi sigur ce comision vrei să oferi, pornește cu un procent mai scăzut pe care să îl poți ridica mai târziu. Este de preferat decât să fii nevoit să îl scazi și să pierzi încrederea afiliaților.

2. Descrierea programului de afiliere trebuie să se adreseze afiliaților, nu consumatorilor finali. Spune-le afiliaților de ce să te promoveze pe tine – ce le oferi tu și nu le oferă altcineva? Pentru că ei vor fi agenții tăi de vânzări și va trebui să îi convingi să lucreze cu tine. PRO TIP | Programele de afiliere Neer.ro și Orange.ro au descrieri foarte bune din care te poți inspira. 3. Programul de afiliere se poate rafina din Termeni și Condiții. Platforma 2Performant permite setarea de condiții speciale pentru anumiți afiliați. Una din modalitățile prin care te poți folosi de asta este setarea canalelor de comunicare diferențiat pe tipuri de afiliați sau categorii de produse. De exemplu, dacă nu vrei să permiți promovarea prin PPC (Google/Facebook Ads) în mod uzual, poți să o permiți doar în anumite condiții. Și legat de asta, nu îți face griji, brand bidding-ul (licitarea pe cuvinte cheie de brand) este interzisă la nivelul întregii platforme.

Recrutarea afiliaților

80% din timpul unui affiliate manager ar trebui investit în recrutare si motivare. Și nu o spunem noi, ci unul dintre cei mai buni experți în affiliate marketing din lume, Geno Prussakov: https://www.amnavigator.com/blog/2018/02/21/affiliate-recruitment-follow-up/

Recrutarea poate lua multe forme: se poate face atât în interiorul rețelei, cât și în exteriorul acesteia, poate fi activă sau pasivă, poate însemna procesarea (cât mai rapidă!) afiliaților și motivarea acestora.

Recrutarea internă

se face folosind uneltele platformei și înseamnă să:

  • Moderezi aplicările afiliaților (pe baza politicii deja comunicate în descriere și termeni și condiții proprii)

  • Trimiți mesaj de bun-venit (despre programul de afiliere, despre companie, despre politica de comunicare și despre tine personal)

  • Inviți afiliați din affiliate ranking – după ce le studiezi sursele de trafic și poziția din clasamentul general și din cel al categoriei tale.

  • Participi la evenimentele 2P, cunoști/recrutezi afiliați.

Recrutarea externă

poate fi făcută cel mai eficient printr-o pagină dedicată în site, așa cum a făcut Somproduct, sau prin promovarea programului de afiliere ăn ecosistemul propriu (insert în newsletter, postări pe social media, link în footer-ul site-ului, prin partenerii curenți (bloggeri, publisheri etc.).

Vrei sa te alaturi programului 2Performant:

APLICA


PRO TIPS

  • Analizează în rapoartele de Google Ads site-urile pe care apar reclamele tale de remarketing. Vei afla astfel unde se duc vizitatorii tăi după ce pleacă de pe site-ul tău și astfel vei putea afla mai multe despre interesele lor. Asta înseamnă că ai putea găsi publisheri cu care ai putea începe o colaborare pentru că aveți audiențe similare.

  • De asemenea, în rapoartele de Google Analytics, la referrer poți găsi site-uri interesante care îți trimit trafic de calitate (vizitatori care petrec mai mult timp sau vizitează mai multe pagini în site-ul tău) cu care tot așa, ai putea începe o colaborare datorită afinității confirmate dintre audiențe.


Motivarea afiliaților

Înainte să trecem la tehnici avansate de motivare, ține cont de câteva reguli generale care să asigure o bună funcționare a programului de afiliere:

  • Răspunde rapid la mesaje și aplicări

  • Procesează corect, complet și la timp comisioanele (imediat ce ai un status)

  • Spune-le afiliaților despre promoțiile tale, din timp

Cam asta ne-au spus și câțiva dintre afiliații noștri de top, pe care i-am rugat să ofere câteva sfaturi advertiserilor:

Tudor Stănică de la călător365.ro îți recomandă:
  • Să răspunzi zilnic la mesaje

  • Să stimulezi afiliații de top

  • Să le oferi afiliaților cât mai multe informații care pot ajuta la creșterea conversiilor (de exemplu topuri de produse sau informații despre promoții)

Claudia Ochetan, Fashion8.ro:
  • Procesează rapid afiliații, mai ales la început. Sunt advertiseri care se activează, dar nu procesează cererile din primele zile decât după câteva zile, iar noi uităm de ei chiar dacă ne doream să îi promovăm.

  • Trimite mesaje săptămânal – top produse vândute, promoţii, orice mesaj chiar dacă nu primesc răspuns, noi citim. Dacă nu trimit mesaje, noi, din nou, uităm de ei. Sunt multe magazine în platformă şi dacă nu apucăm să îi promovăm, dar mai ales să avem conversii, vom uita. Când observăm o vânzare, ne aducem aminte de ei şi insistăm în promovare.

Și acum partea mai avansată de motivare a afiliaților.

Așa cum trebuie să îți motivezi angajații să performeze, așa trebuie să îi motivezi și pe afiliați. Sunt aproape 600 de programe de afiliere în 2Performant și toate reprezintă concurența ta.

Iată ce poți face pentru motivarea afiliaților:

  • Concursuri având criterii obiective de business pt tine

  • Comisioane preferențiale pentru performeri (pe o perioadă predefinită sau pe termen lung). Platforma îți permite să faci asta.

  • Recunoașterea meritelor – diplome, certificate, invitații la sediu sau depozit.





Vrei sa te alaturi programului 2Performant:

APLICA


Cele de mai sus se pot face alocând doar 20 minute/zi în 2Performant.

Recapitulând, pentru succesul unui program de afiliere trebuie:

  • Să răspunzi/să trimiți mesaje către afiliați.

  • Să verifici aplicările afiliaților / răspunsurile la invitațiile trimise.

  • Să procesezi comisioanele.

  • Să anunți/actualizezi promoțiile.

  • Să verifici/actualizezi uneltele de promovare (bannere, feed-uri).

  • Să verifici competiția, Advertiser Ranking + Affiliate Ranking, real-time commissions.

Și acum vezi mai jos cum arată toate astea în platforma de afiliere:



Demo platforma 2Performant

Cum îi stă bine oricărui webinar, a existat și o parte consistentă de întrebări și răspunsuri, așa că te lăsăm cu asta la final și îți urăm spor la conversii!



Reprezinți un business online și vrei să îți crești vânzările prin marketing afiliat?

APLICA


Un parteneriat Nameform Media & 2Performant



134 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page